Medzi najčastejšie poranenia pohybového aparátu patria poranenia kolenného kĺbu. A nehovoríme len o úrazoch. Veľakrát si kolená zbytočne zaťažujeme a tak si „koledujeme“ o problém v budúcnosti. Na čo si dávať pozor? Zameriame sa najmä na ženy, ale čítať ďalej by mali aj muži.

Držanie tela

Problémy s kolenami a potrebu navštíviť skúseného ortopéda Levice vám môže spôsobiť aj taká „drobnosť“, ako dlhodobé zlé držanie tela. Prehnutý chrbát, či vyduté brucho spôsobia zmenu vášho ťažiska a hádajte, ktoré kĺby potom túto zmenu musia kompenzovať? Áno, tie kolenné.

A aj keď sa to neprejaví hneď, z dlhodobého hľadiska takéto zlé držanie tela vašim kolenám naozaj neprospieva. Vedie totiž k ich rýchlejšiemu opotrebovaniu, čo sa prejaví neskôr, ale predsa. To však neznamená, že vám to spôsobí menšie problémy, práve naopak.

Obuv

Objednanie k lekárovi kvôli problémom s kolenami môžete riešiť aj kvôli noseniu nevhodnej obuvi, napr. vysokých podpätkov. Počas ich nosenia sa totiž zvyšuje tlak na prednú časť kolien, čo môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť ich bolesť a dokonca aj problémy s chrbticou.

Problémy často spôsobujú aj takzvané žabky. Pre klenbu predstavujú len minimálnu podporu a takmer vôbec netlmia nárazy, čo postupne vedie k nesprávnej biomechanike chodidla, ktorá môže v konečnom dôsledku negatívne ovplyvniť práve kolená.

Svaly

Aj slabé svalstvo okolo kolenných kĺbov vám môže spôsobiť problémy s kolenami. Nebráňte sa preto naberaniu svalov na stehnách a tiež na lýtkach. Tie potom budú „preberať“ značnú časť záťaže, s ktorou by si inak museli poradiť kolená.

Pri posilňovaní si však treba dať pozor na správnu techniku, inak si môžete namiesto pomoci len uškodiť. Ak chcete mať istotu, že všetky cviky budete robiť naozaj správne, minimálne v začiatkoch využite pomoc trénera.

Zdroj obrázka: Autor: AntonioDiaz / Stock.adobe.com