Pri zariaďovaní domu musíte zvážiť aj typ podlahovej krytine. Podlaha v kuchyni patrí medzi najviac namáhané. Z toho dôvodu by ste jej mali venovať zvýšenú pozornosť. Vyberte si materiál, ktorý bude spĺňať požiadavky z estetického aj praktického hľadiska.
Aké vlastnosti by podlaha v kuchyni mala spĺňať?
– Životnosť – podlaha v kuchyni by mala mať dlhú životnosť. Pri správnom zaobchádzaní kritéria spĺňa hneď niekoľko materiálov.
– Jednoduchá údržba – v kuchyni neustále niečo varíte. Zo všetkých miestností v dome sa teda používa najčastejšie. Preto by udržiavanie a čistenie podlahy malo byť čo najjednoduchšie a nezaberať veľa času.
– Vysoká odolnosť voči poškodeniam a vlhkosti – varením sa v kuchyni denne do vzduchu dostane až niekoľko litrov vody. Na podlahu by teda vlhkosť nemala pôsobiť. Rovnako je dôležité, aby bol materiál pevný a nepoškodil sa pri páde príborov, hrncov či pohárov.
Typy podláh vhodné do kuchyne
Drevená podlaha
Drevené podlahy sú vždy skvelou voľbou. Hodia sa k akémukoľvek nábytku a miestnosti vdýchnu autentickosť. Poobzerať by ste sa mali po podlahách z tvrdých drevín – buk, dub, jaseň. Obľúbené sú najmä drevené parkety, ktoré sa vyznačujú dlhou životnosťou, sú dobrým izolantom (tepelným aj zvukovým) a vydržia vám celé generácie. Pokiaľ sa parkety poškodia, nie je nutné meniť celú podlahovú krytinu, stačí ich prebrúsiť a opäť budú ako nové.
Laminátová podlaha
Aj laminátová podlaha sa vyznačuje vysokou odolnosťou, záleží na konkrétnej triede podlahy. Hoci nejde o prírodný materiál, drevo imituje takmer dokonale. Ani s údržbou si nemusíte robiť ťažkú hlavu, laminát sa čistí jednoducho. Je chladnejší ako drevo alebo vinylová podlaha. Je tiež stálofarebný a nemusíte sa obávať toho, že časom vybledne. Vybrať si môžete podlahu so špeciálne upraveným povrchom, na ktorom v prípade nehody nebudú viditeľné žiadne škrabance.